Koledar dogotkov

Last month January 2023 Next month
M T W T F S S
week 52 1
week 1 2 3 4 5 6 7 8
week 2 9 10 11 12 13 14 15
week 3 16 17 18 19 20 21 22
week 4 23 24 25 26 27 28 29
week 5 30 31

Prijava

Župnjiska Karitas Sv. Magdalena

Piše: Maja Ogrinc

 

Kako se je vse začelo?

Karitas je prisotna v naši župniji več kot 20 let. Svoje prostor je dobila v župnišču malo naprej od pisarne. Nastala je na temeljih takratne tako imenovane Diakonije, ki je pomagala revnim in ljudem, ki so se znašli v kakršni koli stiski. Pripravljali so različne pakete in delili oblačila. Ker je bila Diakonija pri nas zelo aktivna, je Karitas lahko takoj zaživela v takšnem načinu delovanja kot deluje danes. V začetku delovanja je Karitas dajala prednost beguncem, ki so se – zaradi vojne na Balkanu - zatekli po pomoč v Slovenijo. Seveda pa nikoli niso pozabili na ljudi, ki so prišli v Karitas po pomoč. Tako so se pripravljali paketi s hrano in zbirala oblačila. To se še zmeraj počne, vendar ne na župnijski, ampak na dekanijski in nadškofijski ravni. Zbirajo se razna oblačila, igrače in še marsikaj drugega za ljudi v pobratenem mestu Aleksinac v Srbiji.

 

In kaj se počne sedaj?

Župnijske Karitas - tudi naša ni izjema - so se predvsem usmerile na razdeljevanje hrane. Tako dvakrat ali trikrat na leto dobimo hrano, ki jo donira Evropska Unija. To so predvsem živila: mleko, moka, sladkor, riž in testenine. Zadnji petek v avgustu po že ustaljeni navadi delimo zvezke in druge šolske potrebščine za osnovnošolce in srednješolce. Vključeni smo tudi v projekt boterstva za otroke. Tradicionalno je tudi srečanje starejših in onemoglih na belo nedeljo.

V času recesije in vse večje brezposelnosti se je število ljudi, ki prihajajo v Karitas po pomoč podvojilo; danes se številka giblje okrog 70 družin. Najprej je bila Karitas odprta vsak prvi petek v mesecu, sedaj je zaradi nastalih razmer odprta prvi, drugi in tretji petek v mesecu. Zadnji petek si sodelavci vzamejo zase: za druženje, urejanje evidence in pospravljanje prostorov. Ti sodelavci so: ga. Jožica – »šefica«, Marija, Janko, Anica, Boštjan, Jože in Maja. Lani smo skozi poletne mesece obnavljali naš prostor, ki je bil že res potreben korenite spremembe in prenove. Na to nas je že dvakrat opozorila tudi komisija z Ministerstva za kmetijstvo, ki ima pod svojim okriljem dobavo in razdeljevanje evropske hrane, ter hodi zato preverjat ustreznost prostorov in evidenco razdeljevanja hrane. Sedaj se nahajamo v prenovljenih prostorih in delo poteka po »ustaljenih voznih tirih«.

 

Kako naprej?

Prioriteta ostaja razdeljevanje EU hrane, saj je zaradi krize vse več ljudi, ki se zatekajo k nam po pomoč, ter pomagat vsakomur, kateri nas prosi za pomoč.