Koledar dogotkov

Last month September 2023 Next month
M T W T F S S
week 35 1 2 3
week 36 4 5 6 7 8 9 10
week 37 11 12 13 14 15 16 17
week 38 18 19 20 21 22 23 24
week 39 25 26 27 28 29 30

Prijava

Piše Maja Ogrinc

 

Ob 20. letnici delovanja ste lahko prebrali, kaj se je, se in kaj se bo dogajalo Župnijski karitas sveta Magdalena. Rada bi vam predstavila dva projekta, ki se odvijata na ravni župnijske Karitas in Nadškofijske Karitas.

PROGRAM BOTRSTVO

Program Botrstvo - pomoč otrokom je eden izmed krovnih programov Nadškofijske karitas Maribor, ki deluje že od leta 1993. Prioriteto imajo otroci, ki izhajajo iz družin z več otroki, otroci z motnjo v duševnem in telesnem razvoju, s kroničnimi obolenji in otroci z enim oziroma brez staršev. S pomočjo tega programa lajšamo tako trenutne, kot tudi trajne stiske otrok ter na ta način omogočamo otrokom minimalne pogoje za preživetje.

Za to, da pomagamo kateremu izmed teh otrok, ni pomembna starost, ne spol, ne versko prepričanje in niti status. Vsak je lahko nekomu boter. Majhna pozornost vrne otroku veselje na obraz in v oči. Ve, da nekdo misli na njega, da nekomu ni vseeno zanj. Takšna zavest pri otrocih pomaga tudi staršem teh otrok. Ti in takšni so zadovoljni že ob majhni pomoči, ki jim jo namenjate vi, ki ste botri tem otrokom. Otroci so na svetu zato, da se jih razvaja z veliko ljubezni in pozornostjo ter količino časa, ki jim ga namenimo. Vendar otroci potrebujejo včasih tudi tiste majhne stvari, ki jim otroštvo dela lepo in srečnejše. Zares hvaležni nam bodo, če jim bomo lahko privoščili topel obrok, igračo, oblekico ali obutev, ki si jo želijo.

Redni botri prispevajo mesečno 20 EUR za enega otroka, mnogi pa se odločijo tudi za višji znesek. Skupnim botrom pa je višina in pogostost prispevkov prepuščena njihovi presoji in zmožnostim. Z zbranimi sredstvi omogočamo otrokom plačevanje kosil, nakup obutve in obleke, šolskih zvezkov in drugih šolskih potrebščin ter nasploh omogočamo lažje šolanje otrok.

V letu 2010 smo skozi celo leto zbrali in razdelili 30.512,90 € pomoči. S plačevanjem šolske prehrane, šolskih potrebščin, delovnih zvezkov in drugih šolskih in obšolskih dejavnosti pa smo skupaj redno pomagali kar 178 otrokom. Program je ob tem tudi sofinanciran s strani Mestne občine Maribor ter Fundacije invalidsko humanitarnih organizacij RS.

DAR SVEČE IN CVETA

Dar sveče in cveta je geslo vsakoletne akcije, ki poteka na Nadškofijski karitas Maribor ob prazniku Vseh svetih. V ta namen so tudi pripravili svečke z našim logotipom in tako s pomočjo Župnijskih karitas, ki so sodelovale v akciji in jih naročile, pokazali sočutje do vseh ubogih v času praznika Vseh svetih. Tako smo se tudi mi letos odzvali tej akciji in smo zadnji teden v oktobru prodajali sveče. Zbrana vsota gre za ljudi v stiski. Iskrena hvala za vaš nakup sveč in Bog povrni. V letu 2010 smo skupaj z ŽK in ŽU v akciji zbrali 6.073,74 €.

Vir: brošura Botrstvo in www.karitasmb.si