Koledar dogotkov

Last month September 2023 Next month
M T W T F S S
week 35 1 2 3
week 36 4 5 6 7 8 9 10
week 37 11 12 13 14 15 16 17
week 38 18 19 20 21 22 23 24
week 39 25 26 27 28 29 30

Prijava

Župnjiska Karitas Sv. Magdalena

Piše: Maja Ogrinc

 

Kako se je vse začelo?

Karitas je prisotna v naši župniji več kot 20 let. Svoje prostor je dobila v župnišču malo naprej od pisarne. Nastala je na temeljih takratne tako imenovane Diakonije, ki je pomagala revnim in ljudem, ki so se znašli v kakršni koli stiski. Pripravljali so različne pakete in delili oblačila. Ker je bila Diakonija pri nas zelo aktivna, je Karitas lahko takoj zaživela v takšnem načinu delovanja kot deluje danes. V začetku delovanja je Karitas dajala prednost beguncem, ki so se – zaradi vojne na Balkanu - zatekli po pomoč v Slovenijo. Seveda pa nikoli niso pozabili na ljudi, ki so prišli v Karitas po pomoč. Tako so se pripravljali paketi s hrano in zbirala oblačila. To se še zmeraj počne, vendar ne na župnijski, ampak na dekanijski in nadškofijski ravni. Zbirajo se razna oblačila, igrače in še marsikaj drugega za ljudi v pobratenem mestu Aleksinac v Srbiji.

 

In kaj se počne sedaj?

Župnijske Karitas - tudi naša ni izjema - so se predvsem usmerile na razdeljevanje hrane. Tako dvakrat ali trikrat na leto dobimo hrano, ki jo donira Evropska Unija. To so predvsem živila: mleko, moka, sladkor, riž in testenine. Zadnji petek v avgustu po že ustaljeni navadi delimo zvezke in druge šolske potrebščine za osnovnošolce in srednješolce. Vključeni smo tudi v projekt boterstva za otroke. Tradicionalno je tudi srečanje starejših in onemoglih na belo nedeljo.

V času recesije in vse večje brezposelnosti se je število ljudi, ki prihajajo v Karitas po pomoč podvojilo; danes se številka giblje okrog 70 družin. Najprej je bila Karitas odprta vsak prvi petek v mesecu, sedaj je zaradi nastalih razmer odprta prvi, drugi in tretji petek v mesecu. Zadnji petek si sodelavci vzamejo zase: za druženje, urejanje evidence in pospravljanje prostorov. Ti sodelavci so: ga. Jožica – »šefica«, Marija, Janko, Anica, Boštjan, Jože in Maja. Lani smo skozi poletne mesece obnavljali naš prostor, ki je bil že res potreben korenite spremembe in prenove. Na to nas je že dvakrat opozorila tudi komisija z Ministerstva za kmetijstvo, ki ima pod svojim okriljem dobavo in razdeljevanje evropske hrane, ter hodi zato preverjat ustreznost prostorov in evidenco razdeljevanja hrane. Sedaj se nahajamo v prenovljenih prostorih in delo poteka po »ustaljenih voznih tirih«.

 

Kako naprej?

Prioriteta ostaja razdeljevanje EU hrane, saj je zaradi krize vse več ljudi, ki se zatekajo k nam po pomoč, ter pomagat vsakomur, kateri nas prosi za pomoč.