Koledar dogotkov

Last month December 2023 Next month
M T W T F S S
week 48 1 2 3
week 49 4 5 6 7 8 9 10
week 50 11 12 13 14 15 16 17
week 51 18 19 20 21 22 23 24
week 52 25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Vi ste luč sveta

   Tisti čas je Jezus rekel svojim učencem: »Vi ste sol zemlje. Če pa se sol pokvari, s čim naj se solí? Ni za drugo, kakor da se vrže proč in jo ljudje pohodijo. Vi ste luč sveta. Mesto, ki stoji na gori, se ne more skriti. Svetilke tudi ne prižigajo in ne postavljajo pod mernik, temveč na podstavek, in sveti vsem, ki so v hiši. Takó naj vaša luč sveti pred ljudmi, da bodo videli vaša dobra dela in slavili vašega Očeta, ki je v nebesih.«

Mt 5,13-16

 

BODIMO SOL IN LUČ

    Jezus je običajno uporabljal podobe, kot sta sol in luč, da bi ponazoril temeljne resnice, ki spreminjajo naše misli, srce in življenje. Sol je bila v starodavnem svetu dragoceno blago. Ljudje so z njo trgovali, kot mi trgujemo z dragocenim blagom, kot je zlato, dragi kamni ali kaj drugega. Sol ni le dajala bogatega okusa hrani, ampak je tudi preprečevala, da bi se ta pokvarila. Jezus je podobo soli uporabil za opis učinka Božjega delovanja, ki preoblikuje naše življenje. Z njo je ponazoril, kako želi Sveti Duh delovati po nas, da bi moč in blagoslov Božjega kraljestva prinašali drugim. Zato nas vabi, da smo sol za ta svet, da svetu pokažemo, da smo Kristusovi učenci in tako damo dober zgled in vnašamo v ta svet Kristusovo ljubezen.

    Naslednja primera: »Vi ste luč sveta. Mesto, ki stoji na gori, se ne more skriti!« Ta lepa simbolika govori o človekovi vlogi v tem zemeljskem življenju. Res živimo v prehodnem obdobju, a vse, kar sedaj storimo, nam kuje našo prihodnost. Razvoj gre le v dveh smereh: proti vedno bolj popolnim oblikam bivanja, ali pa v smeri popolnega uničenja. Okoljevarstveniki nam govorijo, da smo izbrali pot pogube, kar je posledica duhovnega nereda, ker smo za središče postavili sebe in ne Boga, ki je vse ustvaril in človeku zaupal vlogo oskrbnika. Mi pa se obnašamo kot gospodarji, kot da imamo do vsega pravico. Kot taki nimamo radi luči ampak temo. Toda Bog je Luč, ki more razsvetlili vsakršno temo. Jezus je uporabil podobo svetilke tudi zato, da bi opisal, kako naj njegovi učenci živijo v luči njegove resnice in ljubezni. Tako kot naravna svetloba razsvetljuje temo in omogoča, da vidimo, tako Kristusova luč sije v našem srcu in nam omogoča, da vidimo resničnost Božjega kraljestva.

    Naj zaključim s prvim odlomkom današnje Božje besede. Prerok Izaija nas vabi: »Če odpraviš zatiranje iz svoje srede, kazanje s prstom in varljivo govorjenje, če daješ lačnemu, kar imaš sam rad, in reveža nasitiš, bo vzšla v temi tvoja luč!« Veliko je napisanih pravil lepega vedenja, toda dobri, velikodušni in ljubeznivi smo lahko le s svojimi dejanji. Tako bomo sol in luč za današnjo družbo, ki je izgubila kompas in gre naproti zatonu in morda samouničenju. Postavimo Jezusa na svetilnik, saj je on »luč od luči« in nas edini more rešiti. 

 

                                                                                                Jože Č.